Przepis na wielkanocny pasztet z królika i jaskółcze gniazda
Przepis na pasztet z królika
Składniki:
- jeden królik
- kilogram wieprzowiny lub chudego boczku
- marchew, seler i pietruszka
- 2 garście susz. grzybów
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- majranek
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania: Królika, wieprzowinę i warzywa ugotować, wątrobę sparzyć - nie gotować. Wszystko razem zmielić przez maszynkę, także wątrobę i warzywa. Grzyby dodaje się jeśli nie trzyma się pasztetu długo. W przeciwnym razie trzeba je szybciej zjeść. Do masy mięsnej dodać dwie łyżki utarte z dwoma żółtkami. Przyprawić solą i pieprzem, a także majerankiem, a na koniec dodać ubite białko. Całość piec w piekarniku w podłużnej blaszce godzinę do półtorej godziny.
Przepis na jaskółcze gniazda
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 4 plasterki żółtego sera
- sól i pieprz
- papryka
- trzy łyżki oleju
- zielona sałata
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, naciąć w nich duże kieszonki, posypać solą i pieprzem. Ugotowane jajka zawinąć w plasterki żółtego sera i włożyć po jednym do każdej kieszonki, zaszyć nitką lub wykałaczką. Obtoczyć mięso w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć piersi z kurczaka aż się zarumienią. Przekroić wzdłuż i podawać udekorowane z zieloną sałatą.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?