Świąteczne pierniki
Produkty: pół kg mąki, 15 dag masła, 15 dag cukru, jedno opakowanie przyprawy do pierników, 4 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 2 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczonej, 4 żółtka, 2 całe jajka. Na lukier według uznania np. szklanka cukru pudru i kilka łyżek zimnej wody. Można dodać trochę soku z wyciśniętej cytryny.
Sposób wykonania: w garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem, dodać kakao, przyprawę do pierników i cukier. Dobrze wymieszać i ten karmel odstawić do wystudzenia. Do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, wystudzony karmel, ubite osobno jajka (te całe i żółtka), mleko i całość dobrze wyrobić. Ciasto zawinąć w woreczek foliowy, włożyć do lodówki na 24 godziny, aby dojrzało. Po wyjęciu rozwałkowywać na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami świąteczne kształty. Piec 30-40 min. Upieczone i wystudzone pierniczki polukrować według własnej fantazji.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?