18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na świąteczne pierniki

Iwona Ptasińska
sxc.hu
Przepis na świąteczne pierniki Arkadiusza Husa.

Świąteczne pierniki

Produkty: pół kg mąki, 15 dag masła, 15 dag cukru, jedno opakowanie przyprawy do pierników, 4 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 2 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczonej, 4 żółtka, 2 całe jajka. Na lukier według uznania np. szklanka cukru pudru i kilka łyżek zimnej wody. Można dodać trochę soku z wyciśniętej cytryny.

Sposób wykonania: w garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem, dodać kakao, przyprawę do pierników i cukier. Dobrze wymieszać i ten karmel odstawić do wystudzenia. Do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, wystudzony karmel, ubite osobno jajka (te całe i żółtka), mleko i całość dobrze wyrobić. Ciasto zawinąć w woreczek foliowy, włożyć do lodówki na 24 godziny, aby dojrzało. Po wyjęciu rozwałkowywać na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami świąteczne kształty. Piec 30-40 min. Upieczone i wystudzone pierniczki polukrować według własnej fantazji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto