Produkty: niecały 1 kg mąki tortowej, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 Kasia, 2 szklanki mleka, 5 dag drożdży, rodzynki. Na kruszonkę: 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, mąki ok. 1/2 szklanki. ze dwie łyżki tłuszczu (np. masła) do wysmarowania blachy.
Wykonanie: mleko zagrzać, aby było ciepłe. W nim roztrzepać drożdże, wsypać 2-3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki do tego zaczynu. Jak się "ruszy", to do większego naczynia/garnka wsypać mąkę, cukier, wbić jajka i wlewać zaczyn, mieszając. Gdy dobrze wymieszane, wlać roztopioną letnią Kasię. Wymieszać, dodać rodzynki i dobrze wyrobić aż do ukazania się bąbelków. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Posypać grubo kruszonką, zrobioną w czasie, gdy rośnie. Wstawić do gorącego piekarnika na 40-45 min.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?