Ciasto: kostka margaryny, 7 łyżek wody, 1,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki kakao, 3 jajka, szczypta soli, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta wiórków kokosowych, szczypta bułki tartej lub płatków owsianych.
Masa: 2 szklanki mleka,, szklanka kaszy mannej, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: margarynę, wodę, cukier, cukier wanilinowy i kakao roztopić (nie doprowadzać do wrzenia!). Odlać pół szklanki, resztę ostudzić. Ubite białka ze szczyptą soli dodać do ostudzonego płynu. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wrzucić żółtka. Całość zmiksować.
Uzyskaną masę przelać na blachę posmarowaną margaryną i obsypaną bułką lub płatkami. Włożyć do rozgrzanego pieca. Piec około 30 do 45 minut.
Ugotować kaszę manną. Upieczony placek pozostawić do wystygnięcia. Rozkroić na pół i przełożyć poziomo masą z kaszy. Górę wysmarować czekoladą ze szklanki. Do dekoracji użyć wiórków kokosowych.
Zapraszamy do przysyłania swoich ulubionych przepisów. Chcemy razem z Państwem stworzyć jedyną w swoim rodzaju książkę kucharską. Jeśli ktoś z naszych Czytelników chciałby się podzielić swoimi przepisami, gorąco zachęcamy do współpracy. Nasz adres: ul. Gimnazjalna 1, 83-200 Starogard Gd., mail: [email protected]. Należy podać kontakt do siebie. Nasz reporter przyjedzie i zrobi zdjęcie autorce lub autorowi przepisu.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?