Przepis podaje Agnieszka Renusz, gospodyni i kucharka ze Strzelna
Składniki: karkówka, świeża kapusta, sól, pieprz, mąką, tłuszcz do smażenia.
Karkówkę najpierw kroimy na plastry, a potem je rozbija-my łuczkiem do mięsa. Tak uformowane płaty karkówki solimy i obsypujemy startym pieprzem - ilość przypraw dostosujemy do indywidualnych gustów.
W międzyczasie kroimy liście świeżej kapusty na takie kawałki, by można było je potem bez kłopotów owinąć przygotowanym wcześniej mięsem. Zrazy zawijamy, a mięso zabezpieczamy np. wykałaczkami lub nicią, by się potem nie rozeszły podczas dalszej obróbki. Obtaczamy w mące wysypanej np. na talerz. Tak przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię i lekko smażymy. Zrazy przekładamy delikatnie na wszystkie strony, żeby mięso się nie rozpadło. Podsmażone mięso wkładamy do garnka i tam dusimy ok. godziny. Pamiętamy, by podlewać je wodą, dzięki temu będziemy mieli sos. Zrazy podajemy z kaszą gryczaną lub też ziemniakami.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?