Jakie jest najprostsze i najsmaczniejsze ciasto na świecie?
- To oczywiście murzynek, który po dodaniu kilku kropel aromatu lub szczypty przyprawy korzennej zmienia się w przepyszny, świąteczny piernik - nie ma wątpliwości Ilona Przybyłek z Gdańska.
Opowiada, że zapach, jaki roznosi się po kuchni podczas pieczenia, od razu przywodzi na myśl dzieciństwo.
- Wtedy z koleżankami zajadałyśmy się tym ciastem na potęgę. Jeszcze nie zdążyło dobrze wystygnąć, a już go nie było - wspomina z rozbawieniem.
Przygotowanie ciasta naprawdę zajmuje chwilę. Przepis nie jest skomplikowany, więc poradzą sobie z nim nawet ci, którzy mistrzami wypieków nie są.
A zatem:
1,5 kostki margaryny, pół szklanki mleka, dwie szklanki cukru i 4 łyżki kakao podgrzać na małym ogniu, by wszystko się rozpuściło. Mieszając, trzeba uważać, by nie dopuścić do zagotowania. Z tego pół szklanki odlać na polewę i poczekać, aż masa wystygnie. Do lekko schłodzonej dodać 4 szklanki mąki, łyżkę proszku do pieczenia, 5 żółtek i do smaku przyprawę lub aromat (polecamy rumowy lub piernikowy). Dobrze wymieszać, po czym dodać ubitą z białek pianę. Ciasto wlać do formy wysmarowanej margaryną i mąką lub bułka tartą. Piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym na 185 stopni. Polać polewą czekoladową.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?