Naleśnik z łososiem i twarożkiem
Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w Łebczu
Składniki
30 dag łososia wędzonego 20 dag twarogu szklanka mąki 2 jajka pół szklanki wody pół szklanki mleka
Wykonanie
Przygotowanie potrawy zaczynamy od wykonania typowego ciasta naleśnikowego. W tym celu szklankę mąki mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody.
Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu naleśniki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gorące naleśniki mogłyby się nam połamać w czasie zawijania.
Zimne naleśniki rozkładamy na stole. Rybę kroimy na cienkie plasterki.
Naleśniki smarujemy twarogiem. Na wierzch układamy plasterki łososia i mocno zawijamy. Potrawy nie trzeba doprawiać solą, gdyż ryba jest już wystarczająco słona.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki w skos i układamy na półmisku. Danie można dodatkowo udekorować zieleniną. Podajemy potrawę na zimno, jako przekąskę.
Roman Kościelniak
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
M
Marianna
Ja ostatnio chciałam zrobić rybę w jakiś taki bardziej wyszukany sposób, żeby się pochwalić gościom regionalną potrawą i trafiłam na fajną stronę- http://pomorskie-prestige.eu/- znalazłam super przepis na dorsza w popiele m.in. Warto tam poszperać- dobre restauracje też polecają w pomorskim jakby ktoś chciał rodzinę zaprosić