Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Są nieprawidłowości w 90 proc. fast foodów na Pomorzu

Ewelina Oleksy
Pomorska Inspekcja Handlowa  sprawdziła, jak karmią nas w fast foodach. W 90 proc. skontrolowanych lokali  wykryto nieprawidłowości.
Pomorska Inspekcja Handlowa sprawdziła, jak karmią nas w fast foodach. W 90 proc. skontrolowanych lokali wykryto nieprawidłowości. freeimages.com
Jeżeli ktoś miał jeszcze złudzenia, że jakość jedzenia serwowanego w fast foodach jest dobra, teraz powinien się ich ostatecznie pozbyć.

Wyniki ostatniej kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku są porażające! Sprawdzono 10 przedsiębiorców w Gdańsku, Gdyni, Ustce, Słupsku i Miastku. Nieprawidłowości stwierdzono w 9 skontrolowanych zakładach (90 proc.). Zastrzeżenia wzbudzały nie tylko same produkty spożywcze, ale i warunki sanitarne, w jakich przygotowywano jedzenie . Posypały się kary.

Inspektorzy wzięli pod lupę kilka aspektów. Wśród nich m.in. rzetelność obsługi. - W dwóch przypadkach stwierdzono podmianę asortymentową, gdzie droższe składniki oferowane w karcie menu zastąpiono tańszymi, tj. ser feta, serem sałatkowo-kanapkowym z marką hipermarketu albo sok z czarnej porzeczki nektarem porzeczkowym- wskazuje Waldemar Kołodziejczyk, p.o. rzecznika Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Czego nie powinniśmy jeść na diecie? Sprawdź!

Dodatkowo w połowie sprawdzanych fast foodów naruszono przepisy dotyczące uwidaczniania cen - nie podawano gramatur potraw, co więcej zdarzały się przypadki, że w lokalach w ogóle nie było wag, żeby to zweryfikować.

Prawie wszędzie, poza jednym sprawdzanym miejscem, w menu nie podano składu oraz listy alergenów serwowanego jedzenia i napojów. Klienci więc tak naprawdę nie wiedzieli co dostają na stół. Najwięcej obiekcji było jednak do tego, co najważniejsze. Czyli do jakości surowców, półproduktów i potraw.

-Nieprawidłowości było sporo, mimo że takie kontrole przeprowadzamy regularnie. Zakwestionowano partię tłuszczu smażalniczego z uwagi na lekkie zanieczyszczenie pozostałościami surowców wcześniej smażonych. Oprócz tego 3 partie ryb z uwagi na oferowanie do sprzedaży innych gatunków niż faktycznie podawanych, tj. tilapię nilową zamiast okonia morskiego oraz limandę żółtopłetwą zamiast soli - mówi Kołodziejczyk. Wykryto też przeterminowane produkty.

Równie fatalnie wypadło przestrzeganie sanitarnych warunków magazynowania żywności.

W 30 proc. kontrolowanych zakładów stwierdzono, że jedzenie jest źle przechowywane - w uszkodzonych opakowaniach, niewłaściwej temperaturze.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto