Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka babuni ze śledziem

Redakcja
Przed nami Boże Narodzenie. Śledź to obok grzybów, kapusty, karpia i maku obowiązkowy składnik wielu wigilijnych dań. Warto więc zadbać, aby prócz tradycyjnego - w marynacie lub oliwie z cebulką - podać go w inny sposób. Nie będzie z tym problemu. Przepisy na dwie świąteczne potrawy zaproponowała nam bowiem pani Barbara Reiss z Rotmanki, dla której tworzenie dań rybnych jest nie tylko zajęciem zawodowym, ale też prawdziwą pasją.


Sałatka babuni[/b
Składniki :
1 kg filetów śledziowych matjas bez skóry,
25 dag pieczarek konserwowych,
30 dag cebuli,
50 dag kiszonych ogórków, pęczek szczypiorku,
pieprz, olej.
Sposób przyrządzania:
wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić pieprzem, wymieszać z olejem. Zostawić na noc w lodówce, aby się "przegryzły".
Sposób przyrządzania sosu:
8 cebul pokroić w piórka i podsmażyć, przełożyć do garnka.
Dodać łyżkę gorczycy, pół łyżeczki majeranku, 3 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, duży słoik ketchupu, sól i pieprz do smaku.
Zagotować.
Zdjąć z ognia i dodać 4 łyżki naturalnego miodu.
Ostudzić i wymieszać z kilogramem marynowanych płatów śledziowych pokrojonych na mniejsze kawałki

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto