Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Pożar w nowym bloku w centrum Zielonej Góry. Konieczna była ewakuacja mieszkańców

Pożar w nowym bloku w centrum Zielonej Góry. Konieczna była ewakuacja mieszkańców

Policja ostrzega! Chroń hasło i login w banku, oszuści nie śpią

Policja ostrzega! Chroń hasło i login w banku, oszuści nie śpią

Polecamy

Czy tczewski poseł PiS miał dostać w twarz? Potajemne nagrania i kampania

Czy tczewski poseł PiS miał dostać w twarz? Potajemne nagrania i kampania

Co w PS Plus Extra i Premium w kwietniu? Gry już dostępne!

Co w PS Plus Extra i Premium w kwietniu? Gry już dostępne!

Kontakt telefoniczny z rodzicami. Ułatwienie czy przekroczenie granic?

Kontakt telefoniczny z rodzicami. Ułatwienie czy przekroczenie granic?