Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Stal Stalowa Wola wygrywa z Sandecją [ZDJĘCIA]

Stal Stalowa Wola wygrywa z Sandecją [ZDJĘCIA]

"Stalówka" trzy punkty wywalczyła w ostatnich minutach meczu z Sandecją [ZDJĘCIA]

"Stalówka" trzy punkty wywalczyła w ostatnich minutach meczu z Sandecją [ZDJĘCIA]

Polecamy

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

O przyszłości Europy porozmawiają w CSW ŁAŹNIA. Czym jest projekt „Augmented Europe”?

O przyszłości Europy porozmawiają w CSW ŁAŹNIA. Czym jest projekt „Augmented Europe”?

Mieszkańcy gminy Malbork pytają, dlaczego wzrosła cena biletu autobusowego

Mieszkańcy gminy Malbork pytają, dlaczego wzrosła cena biletu autobusowego