18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowita zarumieniona karkówka na świąteczny stół

P. Jankowski
sxc.hu
Mięso pachnące świętami? Polecamy przepis Wiesława Majkowska z Mątów Małych na pieczoną karkówkę.

KARKÓWKA PIECZONA

Składniki: 1,5 do 2 kg karkówki, sól peklowa, czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, ocet winny, ogórek kiszony, grzyby suszone, cebula.

Sposób przyrządzenia: Karkówkę obtoczyć cienko w soli peklowej, skropić octem winnym, następnie obtoczyć w majeranku i pieprzu ziołowym. Natrzeć czosnkiem, dodać pieprzu zwykłego. Spakować tak przygotowaną karkówkę ciasno w worek foliowy i włożyć na 2 doby do lodówki. Po 2 dniach roztopić smalec z olejem na brytfannie. Włożyć karkówkę na gorący tłuszcz, dokładając 4 ziarenka ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego. Dusić to pod przykryciem, czasem podlewając zimną wodą. Jeżeli mięso już się zarumieni, jeszcze lekko podlać wodą. Wrzucić 1,5 dużej cebuli, przekrojonego na
pół ogórka kiszonego i garstkę suszonych grzybów, by uzyskać świąteczny smak. Dusić 1,5 godziny, podlewając wodą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto