Przepis poleca Józefa Rempel, emerytka z Malborka. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną.
Składniki - główka włoskiej kapusty, 3 szklanki bulionu.
Farsz - 2 szklanki kaszy gryczanej, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag sera typu rokpol, 2 jajka, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: kaszę gryczaną ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Kaszę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Obgotować luźną główkę włoskiej kapusty, podzielić na liście, z większych ściąć gruby nerw. Liście rozłożyć na stole, na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki. Ułożyć je ciasno w szerokim garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać gołąbki bulionem tak, by były całkowicie pokryte. Następnie gotować je na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?