Kaczka po runowsku
Produkty na roladę przygotowaną dla 3-4 osób: jedna kaczka, 1/2 kg mielonego, ok. 30 dag świeżych bądź mrożonych podgrzybków, 1 jajko, przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek, 1/2 kg jabłek, czerwone wino, plastry 4-8 ziemniaków lub pieczywo.
Wykonanie: kaczkę wyluzować z kości. Z mięsa, podgrzybków posiekanych lub przemielonych oraz jajka i 2/3 przypraw zrobić farsz. Nadziać nim wysmarowaną pozostałymi przyprawami kaczkę. Zaszyć. Uformować roladę. Najlepiej wsunąć w rękaw foliowy. Piec ok. 2 godz. w temperaturze 160 st. C. Jeśli nie w rękawie to dobrze jest ją polewać wytapiającym się tłuszczem.
Można jeść na gorąco, krojoną w grube plastry z towarzyszącą na talerzu jarzynką, surówką i chipsami z ziemniaków. Można podawać z pieczywem. Smakuje dobrze ze świeżym białym. Do tego piórka jabłek w czerwonym winie zapewniają wykwintnym obiad czy kolację świąteczną.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?