Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świeże czy suszone? Grzyby powinny szeleścić

asz
Archiwum DB
Suszone grzyby mają silniejszy aromat od świeżych.

Poprawiają aromat wielu potraw. Do suszenia nadają się niemal wszystkie grzyby jadalne oprócz kurek, które stają się twarde i trochę gorzkawe.

Suszy się tylko młode i twarde egzemplarze, wilgotne i gąbczaste grzyby nie nadają się. Lepsze są też grzyby rurkowe niż blaszkowe. Starych okazów nie suszymy.

Na grzyby z mapą. Gdzie szukać prawdziwków?


Do suszenia kroimy grzyby na na plasterki o długości od 3 do 5 mm i rozkładamy lub wieszamy na żyłce. Nie suszymy bezpośrednio na słońcu. Raz dziennie odwracamy na drugą stronę.

Grzyby muszą być wysuszone na "szeleszcząco", jeśli będą wilgotne, zaczną pleśnieć. Wysuszone grzyby przechowujemy w ciemnych słojach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto