Poprawiają aromat wielu potraw. Do suszenia nadają się niemal wszystkie grzyby jadalne oprócz kurek, które stają się twarde i trochę gorzkawe.
Suszy się tylko młode i twarde egzemplarze, wilgotne i gąbczaste grzyby nie nadają się. Lepsze są też grzyby rurkowe niż blaszkowe. Starych okazów nie suszymy.
Na grzyby z mapą. Gdzie szukać prawdziwków?
Do suszenia kroimy grzyby na na plasterki o długości od 3 do 5 mm i rozkładamy lub wieszamy na żyłce. Nie suszymy bezpośrednio na słońcu. Raz dziennie odwracamy na drugą stronę.
Grzyby muszą być wysuszone na "szeleszcząco", jeśli będą wilgotne, zaczną pleśnieć. Wysuszone grzyby przechowujemy w ciemnych słojach.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?