Bez karpia czy śledzi nie wyobrażamy sobie Świąt. Aldona Morawska proponuje szczupaczki w galarecie - równie wigilijną potrawę. - Mój mąż jest zapalonym wędkarzem i uwielbia ryby pod każdą postacią - mówi pani Aldona. - Moja 4-letnia córeczka Oliwia również lubi rybki a szczupaczki w galarecie są jej ulubionym daniem.
Szczupaczki w galarecie
Składniki:
1 kg szczupaka, pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 cytryna, 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Rybę oczyścić, posolić, odstawić.
Włoszczyznę i przyprawy podgotować ok. 20 min. Do wywary dodać rybę. Całość gotować ok. 15 min. Następnie ułożyć na półmisku.
Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, zagotować.
Przyprawić do smaku cytryną i polać na rybę.
Udekorować groszkiem, cytryną, jajkiem i marchewką.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?