TOP 10 - najsmaczniejsze pomorskie wyroby cukiernicze i piekarnicze na Liście Produktów Tradycyjnych
8. Pùlwerkùch / deszny kùch (ciasto proszkowe)
Przygotowanie:
Ciasto proszkowe nazywane jest w dalszym ciągu na Kaszubach desznym kùchã, czyli szybką babką. Ukręcenie tej babki w makutrze zabierało niewiele czasu. Karbowane ścianki tej misy sprzyjają szybkiemu ucieraniu masła z cukrem i powstaje wówczas puszysty krem. Ucierano ćwiartkę masła i szklankę cukru, dodając stopniowo 5 żółtek, dosypywano 2 szklanki mąki, z czego jedną czwartą mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto było już puszyste, to dodawano jedną łyżeczką proszku do pieczenia i białka ubite na sztywną pianę. Do ich wypieku służyły specjalne, pionowe lub ukośnie karbowane formy kamionkowe, które smarowano masłem i posypywano mąką. Ciasto piecze się przez około 50 minut, w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego od 28 sierpnia 2014 r.
Źródło: Pomorskie.eu