Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
8. Pùlwerkùch / deszny kùch (ciasto proszkowe)...
fot. Archiwum Polskapress

TOP 10 - najsmaczniejsze pomorskie wyroby cukiernicze i piekarnicze na Liście Produktów Tradycyjnych

8. Pùlwerkùch / deszny kùch (ciasto proszkowe)

Przygotowanie: Ciasto proszkowe nazywane jest w dalszym ciągu na Kaszubach desznym kùchã, czyli szybką babką. Ukręcenie tej babki w makutrze zabierało niewiele czasu. Karbowane ścianki tej misy sprzyjają szybkiemu ucieraniu masła z cukrem i powstaje wówczas puszysty krem. Ucierano ćwiartkę masła i szklankę cukru, dodając stopniowo 5 żółtek, dosypywano 2 szklanki mąki, z czego jedną czwartą mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto było już puszyste, to dodawano jedną łyżeczką proszku do pieczenia i białka ubite na sztywną pianę. Do ich wypieku służyły specjalne, pionowe lub ukośnie karbowane formy kamionkowe, które smarowano masłem i posypywano mąką. Ciasto piecze się przez około 50 minut, w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego od 28 sierpnia 2014 r. Źródło: Pomorskie.eu

Zobacz również

Taneczne show przed szczecineckim ratuszem na jubileusz KTT Aida [ZDJĘCIA]

Taneczne show przed szczecineckim ratuszem na jubileusz KTT Aida [ZDJĘCIA]

Głośne nazwiska na listach PiS do PE. Kto wystartuje w wyborach?

NOWE
Głośne nazwiska na listach PiS do PE. Kto wystartuje w wyborach?

Polecamy

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek