Spis treści
- Truskawki - kiedy zaczyna się sezon?
- Najprostszy obiad, czyli makaron z truskawkami
- Nieoczywiste połączenia, czyli sałatka z truskawkami i boczkiem
- Koktajl truskawkowy na upalne dni
- Naleśniki z truskawkami idealne na śniadanie, obiad i kolację
- Proste ciasto z truskawkami idealne do kawy
- Pierogi z truskawkami, czyli pyszny klasyk
Truskawki - kiedy zaczyna się sezon?
Nie ma chyba owoców, których smak i zapach bardziej kojarzy się z latem, niż właśnie truskawki. Sezon na te owoce jest dosyć krótki, dlatego gdy się tylko pojawiają, ich miłośnicy pędzą do sklepów i na bazarki, by kupować kobiałki wypełnione tymi pysznymi owocami.
Jak wykorzystać truskawki w kuchni? Wbrew pozorom nie muszą to być tylko desery! Sprawdź, co jeszcze można zrobić z tych pysznych owoców!
Najprostszy obiad, czyli makaron z truskawkami
Smak dzieciństwa. Gdy tylko pojawiał się sezon na truskawki, one pojawiały się na naszych talerzach w przedszkolu. Nie wiemy jak wy, ale my zdecydowanie uwielbialiśmy to połączenie! Potrzebne będą:
- makaron np. spaghetti, świderki lub inny - ok. 250 g
- 400 g truskawek,
- 1/3 śmietany 12 lub 18%,
- cukier do smaku.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Umyte i obrane truskawki zmiksuj z cukrem (jego ilość dopasuj do swoich upodobań i słodkości truskawek). Następnie wymieszaj je ze śmietaną. Sosem polej makaron. Gotowe!
Nieoczywiste połączenia, czyli sałatka z truskawkami i boczkiem
Idealny pomysł na lunch do pracy. Potrzebujesz:
- 125 g boczku, parzonego lub wędzonego,
- kilka liści sałaty lub ulubioną mieszankę sałat,
- kilkanaście truskawek,
- 1 awokado,
- 120 g fety lub sera sałatkowego,
- małą garść pestek dyni,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego.
Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki boczek wytop na patelni aż będzie chrupiący. Na talerzu rozłóż w międzyczasie sałatę. Pokrój umyte i obrane truskawki oraz awokado i połóż na sałacie. Posyp pokrojonym w kostkę serem i boczkiem. Miód, sok z cytryny i olej lub oliwę wymieszaj, a następnie polej dressingiem sałatkę. Posyp pestkami dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
Koktajl truskawkowy na upalne dni
Kolejna propozycja idealna jako drugie śniadanie do pracy. Potrzebne będą:
- ok. 350-400 g truskawek,
- 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
- cukier lub miód do smaku.
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Wrzuć do blendera kielichowego, zalej kefirem lub jogurtem i dodaj ewentualne słodzidło. Zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje od razu po zrobieniu. Jeśli zdecydujesz się zostawić go na później, koniecznie przechowuj go w lodówce.
Naleśniki z truskawkami idealne na śniadanie, obiad i kolację
Danie - wspomnienie z dzieciństwa. Idealne na upalne letnie dni. Potrzebujesz:
- 2 jajek,
- 500 ml mleka,
- 400 g mąki,
- 20 ml wody,
- szczypty soli,
- szczypty cukru,
- opcjonalnie cynamonu do dekoracji,
- bitej śmietany,
- truskawek (w zależności od tego, jak dużo nadzienia lubicie),
- oleju.
Zmiksuj jaja, wodę, mleko, mąkę, cukier i sól na jednolitą masę. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Nadziej naleśniki pokrojonymi truskawkami i posyp cukrem jeśli lubisz. Udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Proste ciasto z truskawkami idealne do kawy
Pyszne letnie ciasto, idealne, gdy wpadną goście lub gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego. Składniki:
- 250 g cukru pudru,
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej,
- 230 g masła w temperaturze pokojowej,
- 320 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 większa szklanka umytych, obranych i pokrojonych na kawałki truskawek,
- 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki.
Niedużą blaszkę, na przykład o wymiarach 20x24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Ubij masło ze 150 g cukru pudru na puszystą masę, dodaj jajko i ubijaj jeszcze parę minut. Oddzielnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj do ubitej masy i krótko miksuj do połączenia się składników. Pokrojone truskawki (3 odłóż na później - będą potrzebne do zrobienia lukru) skrop 2 łyżeczkami soku z cytryny lub limonki i wymieszaj z ciastem. Wyłóż na blachę, piecz pół godziny.
Lukier truskawkowy: zmiksuj pozostałe truskawki z łyżeczką soku z limonki i podgrzej w garnuszku. Do gorącego musu dodaj cukier puder i wymieszaj. Polej ciasto i poczekaj, aż zastygnie. Smacznego!
Pierogi z truskawkami, czyli pyszny klasyk
Chyba każdy choć raz spróbował tych pyszności! A najlepsze robi babcia, wiadomo. Potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 1 duże jajko,
- 50 g masła,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 500 g truskawek.
Rozpuść i ostudź masło. Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko. Wlej także masło, dodaj szczyptę soli i wlej wodę. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj chwilę dłońmi. Uformuj kulę i zawiniętą w worek schowaj do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotuj sobie stolnicę posypaną mąką oraz obierz i umyj truskawki. Pokrój je na kawałki.
Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich rozwałkuj. Wycinaj kółka, nadziewaj truskawkami i zamykaj pierogi tak jak lubisz najbardziej - falbanką, w ząbki lub jeszcze inaczej. Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, gotuj je partiami w lekko osolonej wodzie. Wyławiaj je ok. 4 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawaj ze śmietaną i cukrem. Gotowe!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?