Spis treści
Tutaj możesz się wybrać na lody w Aleksandrowie Kujawskim
Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Aleksandrowie Kujawskim? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody zjesz w lodziarniach w Aleksandrowie Kujawskim?
- Lody włoskie
Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Gdzie powstały pierwsze lody?
Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i przysparzający trudności w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z gór.
W czasach Renesansu odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zostanie on zamrożony i tak powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?