MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Tłumy na procesji Bożego Ciała w Końskich. Jeden z ołtarzy na rynku! [ZDJĘCIA]

NOWE
Tłumy na procesji Bożego Ciała w Końskich. Jeden z ołtarzy na rynku! [ZDJĘCIA]

Spacer po plaży w Mielnie. Piękna pogoda przyciąga mieszkańców i turystów [ZDJĘCIA]

NOWE
Spacer po plaży w Mielnie. Piękna pogoda przyciąga mieszkańców i turystów [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jestem fanką Destiny 2 i nowy zwiastun mnie zaniepokoił. Dlaczego?

Jestem fanką Destiny 2 i nowy zwiastun mnie zaniepokoił. Dlaczego?

Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami Starogardu Gdańskiego

Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami Starogardu Gdańskiego

Będzie reforma gdyńskich rad dzielnic. Prezydent Gdyni zaprasza na spotkanie

Będzie reforma gdyńskich rad dzielnic. Prezydent Gdyni zaprasza na spotkanie