MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...
fot. Hans/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe

Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.

W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.

Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.

Zobacz również

Puchar Tymbarku. W Gdańsku rusza finał wojewódzki na Pomorzu

Puchar Tymbarku. W Gdańsku rusza finał wojewódzki na Pomorzu

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

Polecamy

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy