MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych...
fot. SeppH/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie pokarmowe po spożyciu przetworów z warzyw

Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych przetworów jest ich niska kwasowość, a takie środowisko nie zapewnia ochrony przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum, produkującej zabójczą toksynę botulinową.

Dlatego produkty konserwowane, takie jak fasolka, szparagi, kukurydza czy buraki warto wybierać (a zwłaszcza przygotowywać w domu) w wersji z zalewą octową, ew. zdać się na bezpieczeństwo procesu wytwarzania zaufanego producenta.

Innym źródłem podobnego zagrożenia są domowe oliwy i oleje smakowe. Są łatwe do przygotowania, dobrze smakują i efektownie wyglądają, ale przyrządzać je warto jedynie z najlepszej jakości składników, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Świątek poznała rywalkę w 1/4 finału. To mistrzyni Wimbledonu! Co powiedziała o Idze?

NOWE
Świątek poznała rywalkę w 1/4 finału. To mistrzyni Wimbledonu! Co powiedziała o Idze?

Basketmania w hali Społem. To był bardzo emocjonujący turniej. Zdjęcia

Basketmania w hali Społem. To był bardzo emocjonujący turniej. Zdjęcia

Polecamy

Przegląd prasy ze Strzelina w maju

Przegląd prasy ze Strzelina w maju

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?