WIELKANOCNY MAZUREK
Składniki:
Ciasto:
- dwie szklanki mąki tortowej
- 20 dag masła
- pół szklanki cukru pudru
- jajko
Polewa:
- 15 dag cukru
- 2 dag cukru wanilinowego
- puszka owoców mieszanych (mandarynki, kiwi, brzoskwinie), pomarańcza
- posiekane orzechy i migdały
- dżem z moreli
Sposób przyrządzania:
Z podanych składników szybko zgnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na dwa prostokąty po pół centymetra grubości. Piec w natłuszczonej blasze 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy ostygną, przełożyć dżemem morelowym i ułożyć jeden na drugim. Polewa: cukier i wodę gotować, szumując do zgęstnienia ("na nitkę"). Przestudzoną polewę utrzeć drewnianą łyżką do białości. Następnie podgrzać ją i polać ciasto. Udekorować kawałkami osączonych z zalewy owoców oraz posiekanymi orzechami.
Wielkanocna babka gotowana
Składniki:
- pięć jaj
- szklanka mąki tortowej
- szklana mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat
- kostka palmy
- wiórki kokosowe
- polewa kakaowa
Sposób przygotowania:
Palmę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Ubić pianę, wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułkę tartą formy do gotowania babek, wstawić do większego garnka z wrzącą wodą, gotować godzinę, z czego 30 minut pod przykryciem. Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?