Roślina wytwarza pojedynczą cebulę obdarzoną swoistym zapachem. Liście i głąbik kwiatowy dęte, kwiaty w wielokwiatowych baldaszkach kulistych. Surowcem są świeże cebule szeroko stosowane w lecznictwie ludowym i w wielu kuchniach świata jako przyprawa.
Właściwości lecznicze:
Cebula stosowana wewnętrznie jest środkiem przeciwreumatycznym, antyinfekcyjnym, antyseptycznym, przeciwzakrzepowym.
Stosowana jest w zwalczaniu stanów nieżytowych górnych dróg oddechowych, jak i zakażeń bakteryjnych. Analogicznie działanie przeciwbakteryjne wywołuje w przewodzie pokarmowym po podaniu doustnym. Ponadto cebula łagodnie obniża ciśnienie krwi. Wzmaga czynności jelit, nerek, wątroby, układu nerwowego. Jest środkiem moczopędnym, rozpuszcza i eliminuje mocznik.
Zewnętrznie stosowana jest jako środek antyseptyczny, poprawiający gojenie się ran i owrzodzeń.
Syrop z cebuli
Rozetrzeć cebulę na bardzo drobnej tarce, wymieszać z taką samą ilością miodu. Zagotować i wycisnąć przez płótno. Pić 3-5 razy dziennie po 1 łyżce stołowej po jedzeniu przy kaszlu i bronchicie.
Sok z cebuli
Posiekać drobno cebulę, posypać cukrem i pozostawić w naczyniu w ciepłym miejscu do następnego dnia, następnie wycisnąć sok przez płótno. Pić 2-4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej po jedzeniu przy kaszlu, chrypce i nieżycie gardła.
Preparaty zewnętrzne
Miazga cebulowa do okładów: świeżą cebulę rozetrzeć bardzo drobno a otrzymaną miazgę rozsmarować na gazie lub innej tkaninie i przyłożyć na miejsce objęte reumatyzmem.
Sok z wyciśniętej cebuli można zastosować w postaci kompresu na rany, zacięcia, wrzody, oparzenia.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?