Ponieważ jest sezon na grzyby poprosiliśmy panią Irenę Kapustę z Koła Gospodyń Wiejskich z Czystej o przepis na pyszną zupę grzybową.
- Najpierw, najlepiej na kości ze schabu przygotowujemy wywar mięsno-warzywny - mówi pani Irena. - Do wywaru wrzucamy dodatkowo marchewkę, seler, porę, pietruszkę i inne warzywa jeżeli ktoś lubi. Z wygotowanej kości wybieramy również mięso. Po zagotowaniu i odcedzeniu wywaru dodajemy grzyby suszone i świeże. Na dwa litry wywaru można dodać około 10 deko grzybów suszonych i około 35 deko grzybów świeżych.
Do gotującej się zupy dodajemy później zioła: oregano estragon, szałwię i miętę. Na koniec zabielamy śmietaną i zagęszczany łyżką mąki. Całość doprawiamy do smaku.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?