W skrócie
Bakłażany pod względem botanicznym należą do rodziny psiankowatych. Oficjalna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Bakłażan pochodzi prawdopodobnie z krajów afrykańskich. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym o dużej wilgotności powietrza. Jadalne są owoce rośliny o podłużnych lub okrągłych kształtach przypominających jajo. Najczęściej bakłażan spotykany jest w kolorze ciemnofioletowym i jasnofioletowym, ale istnieją też odmiany o barwie żółtej, żółtozielonej i białej.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie bakłażana w kuchni
Co można zrobić z bakłażana?
Bakłażan ma wiele zastosowań w kuchni arabskiej, izraelskiej i indyjskiej. Świetnie smakuje leczo przygotowane z kawałkami bakłażana. Nie będzie to klasyczna receptura, ale znajdzie wielu zwolenników. Świetnie smakuje także lekka sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta jako przystawka lub pomysł na lekki lunch. Zamiast kotletów zachęcamy też do przyrządzenia plastrów bakłażana w chrupiącej panierce z rozkruszonych orzechów i bułki tartej.
Bakłażana można także przygotować jako:
- baba ghanoush – pasty popularnej w kuchni arabskiej ze zmiksowanego upieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. W Egipcie baba ghanoush ozdabiana jest pestkami owocu granatu i podawana z chlebkiem pita.
- musaka (moussaka) – grecka zapiekanka złożona z bakłażana, pomidorów, ziemniaków i mięsa mielonego. Danie zapiekane jest pod sosem beszamelowym.
- caponata – włoskie danie na bazie bakłażana, czosnku, pomidorów i kaparów,
- pieczony bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym,
- bakłażan świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosu chińskiego.
Przygotowanie bakłażana
Istnieje jeden mit dotyczący przygotowania bakłażana przed obróbką termiczną. W starszych przepisach zalecano, aby plastry bakłażana natrzeć solą i pozostawić na kilka minut, aby pozbyć się goryczy z warzyw. Następnie należało umyć go pod bieżącą wodą i osuszyć ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. Nie jest to konieczny krok. Wystarczy wybierać dojrzałe warzywa, które nie będą gorzkie. Natomiast ważne jest, aby bakłażan pieczony w całości był nakłuty widelcem lub nacięty nożem. Dzięki temu zniwelujemy szansę na wybuch warzywa w piekarniku. Nakłucia pozwolą na wydostanie się na zewnątrz pary wodnej i wyrównanie ciśnienia wewnątrz warzywa.
W naszej galerii zebraliśmy zastosowanie bakłażana w kuchni
Czy bakłażana się obiera?
Bakłażan nie wymaga obierania. Skórka jest jadalna, choć osoby zmagające się z problemami trawiennymi mogą ją zostawić w trakcie jedzenia. Skórka bakłażana może być jedzona w wersji pieczonej lub grillowanej, gdy warzywo pokroimy w grube plastry. Można też zjeść bakłażana w całości, gdy pokroimy go w kostkę nadające się do smażenia i gotowania.
Zobacz także: Przepis na faszerowaną paprykę
Przyprawienie bakłażana
Ważne, aby nie wlewać dużo oleju, gdyż bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbkę. Warto zrobić do bakłażana marynatę na bazie pasty miso, sosu sojowego i oleju. Taką miksturą należy posmarować warzywo dłonią lub silikonowym pędzelkiem. Gotowe warzywo można piec, smażyć lub grillować. Można kawałki pokrojonego bakłażana dodać do curry z ciecierzycy. Bakłażan może być też doprawiony sosem sojowym, pastą miso ze sfermentowanej soi, tahini, pastą chili lub masłem orzechowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?