Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Ciasto orzechowePolecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tujsku Składniki Na ciasto: 4 szkl. mąki 4 żółtka, 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 szkl. cukru 1 szkl. śmietany kwaśnej 1 łyż. proszku do pieczenia Na masę orzechową: 6 jabłek 1 szkl. orzechów zmielonych 1 szkl. mleka (wrzątku) kostka masła 1 cukier waniliowy 2 szkl. cukru pudru Na polewę czekoladową: 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek mleka 3 łyżki kakao WykonanieCiasto: zagniatamy składniki i pieczemy dwa kruche spody. Masa orzechowa: jabłka smażymy na powidła i studzimy. Polewa czekoladowa: składniki gotujemy i powoli mieszamy. Na upieczony, kruchy spód kładziemy ostudzone jabłka. Następnie na jabłka kładziemy cienką masę orzechową. Robimy ją tak: w gorącym mleku moczymy zmielone orzechy i studzimy. W misce ukręcamy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sparzone orzechy, mieszamy i nakładamy na jabłka. Wszystko przykrywamy drugim kruchym plackiem. Wierzch ciasta polewamy czekoladową polewą i posypujemy rodzynkami i orzechami.