Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Ciasto toffi Poleca Monika Nieradka z Koła Gospodyń Wiejskich w Złakowie Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa: pół litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej, szklanka cukru gorzka czekolada WykonanieBiszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy powoli cukier i żółtka. Na koniec dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10 minut. Rada: biszkopt można wykonać dzień wcześniej, aby ciasto nabrało kruchości. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Pani Monika poleca je nawet początkującym gospodyniom. Wykonanie masy: opisane powyżej składniki masy należy ugotować i ostudzić. Biszkopt przekrawamy na pół. Spodnią część smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch polewamy mlekiem skondensowanym toffi i posypujemy tartą gorzką czekoladą.