Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Gęś w kapuście Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rekowie Składniki pierś, uda i skrzydło gęsi czerwona kapusta jabłka sól pieprz majeranek Wykonanie Gęś dokładnie należy wyczyścić, przyprawić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza do uzyskania miękkości. W tym czasie obgotowujemy drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Dodajemy łyżkę gęsiego smalcu i starte jabłka, najlepiej kwaśne. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy odrobinę musu żurawinowego. Na 20 minut przed zakończeniem pieczenia gęsi dodajemy do naczynia żaroodpornego czerwoną kapustę z jabłkami. Aby gęś była chrupiąca, należy zdjąć pokrywę naczynia. Przy okazji rada. Jeśli gęś jest bardzo tłusta, można przed pieczeniem nakłuć ją w kilku miejscach, dzięki czemu tłuszcz łatwiej się wytopi. Czy wiesz, że? Gęsina była kiedyś w Polsce niezwykle popularna i chętnie jadana, szczególnie w XVII i XVIII w. Obecnie trwają starania nad przywróceniem tradycji jadania gęsi w Dniu Świętego Marcina.