Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Karp pieczony z pieczarkamiPoleca Helena Ziatyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Polnicy-SokoluSkładniki 1 średni karp 0,5 kg pieczarek 2 cebule 1 kwaśna śmietana 20 dag sera żółtego 0,5 kg masła sól, pieprz Wykonanie Karpia kroimy w dzwonka, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym w kształcie ryby. Masło roztapiamy i polewamy nim rybę. Solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Kroimy i smażymy pieczarki i cebulę. Oczywiście należy doprawić je do smaku. Usmażonymi pieczarkami z cebulą obkładamy rybę, polewamy śmietaną i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec potartym serem posypujemy całą rybę i wstawiamy do piekarnika, aż ser się rozpuści. Kilka rad. Jeśli przed sprawowaniem rybę posypiemy solą, nie będzie się wyślizgiwała z rąk. Łuski ryby łatwiej się dadzą usunąć, jeśli zostaną skropione octem. Zapach ryby z dłoni, deseczki czy noża można usunąć, nacierając dłonie, deseczkę lub nóż octem, ewentualnie sokiem z cytryny. Następnie należy je opłukać w zimnej wodzie, a potem umyć w ciepłej wodzie.