Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Ryba z pieczarkamiPolecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w KaczkowieSkładniki 1 kg pangi lub dorsza 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 szklanka mleka 1 serek śmietankowy 1 serek ziołowy (topiony) Wykonanie Rybę musimy posolić i obtoczyć w mące. Następnie ją smażymy. Pieczarki kroimy w plastry i dusimy z cebulką. Doprawiamy je pieprzem i solą. Usmażoną rybę układamy na półmiski, a na nią pieczarki. W garnku rozpuszczamy serek topiony. Następnie zagotowujemy go razem z mlekiem. Powstałym wywarem zalewamy rybę z pieczarkami i posypujemy pietruszką. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. - Rybę można też zapiec w piekarniku - podpowiadają gospodynie z KGW w Kaczkowie. Przy okazji rada dotycząca smażenia. Ryba nie będzie przywierała do patelni, jeśli przed smażeniem zostanie obtoczona w mące lub do tłuszczu zostanie dosypana szczypta soli. Dosypanie do tłuszczu szczypty soli zapobiegnie też pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli pod koniec smażenia położymy na niej kawałek masła.