Boże Narodzenie 2019. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]
Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiemSkładniki: 100 g wegańskich pierniczków, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml wody, 30-50 ml syropu klonowego, 400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek, 250 g śliwek kalifornijskich, 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej,1 laska cynamonu, szczypta soli, 1 łyżka oliwy extra virgin Sposób przygotowania Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni na chrupiące grzanki, połowę odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż. Do garnka wlej wino, wodę i 30 ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na niewielkim ogniu, często mieszając, ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę. Dopraw do smaku szczyptą soli, dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską