Boże Narodzenie 2019. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]
Kapusta z grochemSkładniki: 2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg łuskanego żółtego grochu 20 dag wędzonego boczku liść laurowy 2 angielskie ziela pieprz wegeta 2 duże cebule Przygotowanie: kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.)dosypujemy wegety składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku topimy pokrojony boczek ,dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.Groch z kapustą wyśmienicie smakuje podany z usmażonymi żeberkami. Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl