18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasztet z cielęciny

Polecają panie z Koła Gospodyń...
fot. P.Konczyński

Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję

Pasztet z cielęciny Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach Wielkich Składniki: 1/2 kg słoniny 1/2 kg cielęciny 6 jajek całych 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku 2 dag grzybów (prawdziwki) 10 dag orzechów pistacjowych 4 lub 5 cebul Wykonanie: Przygotowanie dania rozpoczynamy od słoninki. Topimy ją w rondlu, następnie do roztopionej słoniny dodajemy cielęcinę, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko to dusimy w rondlu. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy sól i cebulę (4 lub 5). W tym czasie gotujemy prawdziwki, które po ugotowaniu kroimy w kostkę. Do uduszonego mięsa dodajemy 6 całych jaj i mielimy 3 razy. Doprawiamy wszystko do smaku, a jeżeli jest jeszcze za rzadkie, dokładamy trochę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia konsystencji. Do zmielonego farszu dodajemy grzyby i orzechy pistacjowe. Blaszki wykładamy cienko pokrojoną słoniną. Na to kładziemy masę na pasztet. Pieczemy 35 minut w 135 stopniach.

Zobacz również

Mocne wsparcie Anglii z trybun: przybyły żony i dziewczyny piłkarzy „Trzech Lwów”

Mocne wsparcie Anglii z trybun: przybyły żony i dziewczyny piłkarzy „Trzech Lwów”

Budowa węzła Śmiechowo. Prace idą zgodnie z harmonogramem

Budowa węzła Śmiechowo. Prace idą zgodnie z harmonogramem

Polecamy

W Brusach będzie strefa kibica

W Brusach będzie strefa kibica

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Ponad 60 tysiącom mieszkańców Gdyni przywrócono dostawy ciepłej wody

Ponad 60 tysiącom mieszkańców Gdyni przywrócono dostawy ciepłej wody