Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Udka Faszerowane Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy Składniki: 10 pałek z kurczaka 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego 1 papryka czerwona świeża 1 jajko bułka tarta przyprawy Wykonanie: Z pałek kurczaka usuwamy ostrożnie kości. Pałki nacieramy wedle upodobania przyprawami, np. solą, pieprzem, i na godzinę wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz, czyli gotowe mięso mielone łączymy z jajkiem i z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką. Dosypujemy trochę bułki tartej i mieszamy, tak by farsz tworzył zwartą masę. Gotowym farszem nadziewamy udka i pieczemy je w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub w 150 stopniach Celsjusza z termoobiegiem, tak długo, aż farsz w środku będzie upieczony, a kurczaki nabiorą złotego koloru i skórka stanie się chrupiąca. Jest to pyszne danie obiadowe, które można podawać z ziemniakami lub frytkami i z surówką, ale udka mogą być także samodzielnym daniem.