Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Paszteciki w suchym waflu Poleca Alicja Jeżewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Polnicy-Sokolu Składniki: 1 opak. suchych wafli 0,5 kg kapusty kiszonej 3 średnie cebule 5 średnich ugotowanych ziemniaków 25 dag pasztetu (wg upodobania) 2 jajka, bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej pikantny keczup do smarowania wafli Wykonanie: Wafle przekładamy wilgotną ściereczką, żeby zmiękły. Kapustę kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, a następnie odcedzamy. Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy i smażymy do zeszklenia. Do ciepłej cebuli dodajemy ciepłą kapustę i gorące ziemniaki. Wszystko mieszamy na patelni i smażymy. Dodajemy przyprawy, a na koniec pokrojony pasztet. Mieszamy tak długo aż pasztet się rozpuści. Wilgotne wafle smarujemy keczupem i gorącym farszem (nie za grubo). Później wafle zawijamy w roladę - każdy z wafli osobno. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie każdą roladę kroimy w poprzek na kawałki o długości ok. 5 cm. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, rozbijamy jajka na talerzyku. Odcięte strony pasztetów otaczamy w tartej bułce i smażymy delikatnie na patelni.