Majówka 2023. Najlepsze przepisy na grilla. Poznaj sposoby najpopularniejszych kucharzy na potrawy z grilla. Anna Starmach, Magda Gessler
Kurczak z grilla Ani Starmach
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Marynata
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżki keczupu
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
Warzywa
6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
3 papryki (różnokolorowe)
2 bakłażany
2 cukinie
2 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj piersi kurczaka, wymieszaj. Przykryj folią spożywczą.
Mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Kurczaka grilluj około 5–7 minut z każdej strony.
Bakłażany i cukinie pokrój w podłużne paski. Od papryki oddziel gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Ziemniaki także pokrój w grube plastry.
Warzywa wymieszaj z oliwą, grubo pokrojonym czosnkiem i rozmarynem. Dodaj sól i pieprz.
Warzywa kładź na grillu na 2–3 minuty, od czasu do czasu przewracaj tak, aby przypiekły się z każdej strony.
Gotowego kurczaka podawaj z warzywami.
aniastarmach.pl