Majówka 2023. Najlepsze przepisy na grilla. Poznaj sposoby najpopularniejszych kucharzy na potrawy z grilla. Anna Starmach, Magda Gessler
Szaszłyki z tofu Michela Morana
Składniki:
250 g dyni,
6 łyżek octu winnego mirin,
150 ml sosu sojowego,
2 łyżki sake,
2 łyżki cukru kryształu,
125 g tofu twardego,
250 g wątróbki drobiowej,
20 ml oleju.
Do smaku:
imbir mielony,
chili pieprz cayenne,
sól morska,
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru.
Marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili. Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków.
Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.
gloswielkopolski.pl