Międzynarodowy Dzień Pizzy. W ten dzień jedz pizzę bez ograniczeń!
Krok 3 – pieczenie Nasze domowe piekarniki nie są na tyle profesjonalne, aby osiągnąć tak wysoką temperaturę, jak piece w pizzerii. Dlatego zwykle sos i dodatki przypalają się zanim ciasto zostanie wypieczone. Jednak jest na to rada. Aby ciasto dobrze się wypiekło, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do 180°C bez dodatków. W tej postaci pieczemy około 7-10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 210-220°C. Dodajemy sos i dodatki. Dobra rada: Aby pizza z dodatkami się nie przypaliła najlepiej dopiekać ją około 15-20 minut. Krok 4 – zrób sos Najpopularniejszy i najprostszy jest sos pomidorowy. Składniki: - 1 mała cebula - czosnek - oliwa z oliwek - 2 łyżki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - przyprawy Najpierw siekamy cebulę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pieprz i sól. Dobra rada: Aby sos był smaczny i aromatyczny można dodać do niego odrobinę cukru, a pod koniec gotowania zioła.