Najlepsze przepisy wielkanocne: żurek, mazurek, babka, pasztet, pascha, sernik. Sprawdzone przepisy
Mazurek Kucharki znają setki kombinacji smakowych tego specjału. Lukrowane, kajmakowe, z bakaliami, z powidłami - cieszą oko, ale przede wszystkim podniebienie. Wielkanocny mazurek Danuty Wojdy Składniki: Ciasto: dwie szklanki mąki tortowej, 20 dag masła, pół szklanki cukru pudru , jajko Polewa: 15 dag cukru, 2 dag cukru wanilinowego, puszka owoców mieszanych (mandarynki, kiwi, brzoskwinie), pomarańcza, posiekane orzechy i migdały, dżem z moreli Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zgnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na dwa prostokąty po pół centymetra grubości. Piec w natłuszczonej blasze 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy ostygną, przełożyć dżemem morelowym i ułożyć jeden na drugim. Polewa: cukier i wodę gotować, szumując do zgęstnienia ("na nitkę"). Przestudzoną polewę utrzeć drewnianą łyżką do białości. Następnie podgrzać ją i polać ciasto. Udekorować kawałkami osączonych z zalewy owoców oraz posiekanymi orzechami.