Najlepsze przepisy wielkanocne: żurek, mazurek, babka, pasztet, pascha, sernik. Sprawdzone przepisy
Babka wielkanocna Babkę na oranżadzie poleca Agnieszka Pałubicka ze Starogardu Gdańskiego. Składniki: 5 jaj, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki białej oranżady, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem, dodać po kolei następne składniki. Piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Babka na piwie Smakowity przepis na świąteczną babę zdardziła nam Teresa Świeszczak z Melanówka w gm. Chojnice. Babkę pieczemy w formie z kominkiem Produkty 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa Wykonanie: jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jednocześnie powoli wlewać olej. Na koniec ucierania dodać szklankę piwa. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej z kominkiem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.