Barszcz czerwony z uszkami
Składniki na barszcz
1 kg buraków, 2 cebule, 4 grzy-bki suszone, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, cukier, ocet winny, 3 ziela angielskie, 2 listki bobkowe
Wykonanie
Buraki należy umyć, obrać i opłukać. Następnie pokroić na mniejsze cząstki i zalać zimną wodą, aby były przykryte. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu pół godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i także odstawić na pół godziny.
W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami. Gotować ok. 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym. Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Następnie nie gotować, tylko podgrzać i podawać z uszkami.
Jak zrobić uszka
Do ciasta potrzebujemy dwie szklanki mąki, dwa jajka, wodę; do farszu: około 20 suszonych grzybów, 1 duża cebula, łyżka masła, sól, pieprz.
Teraz zabieramy się do pracy. Grzyby moczymy w zimnej wodzie 30 minut do godziny. Następnie należy je ugotować do miękkości, odcedzić i drobno pokroić. Potem przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia. Cebulę należy posiekać i zeszklić na maśle. Mieszamy ją ze zmielonymi grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Z mąki, jajek i letniej wody zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy po trochu i sprawdzamy, jak nam się wyrabia ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy jeszcze wody. Jeśli za rzadkie, dosypujemy mąkę. Ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym układamy łyżeczkę farszu, zagniatamy pierożki, zaklejamy i końce sklejamy do siebie, aby powstał kształt "uszek".
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?