Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce w gminie Sępólno od 70 lat nie tylko aktywnie działa na rzecz promowania lokalnych tradycji kulinarnych, ale także angażuje się w liczne konkursy, w których zdobywa nagrody i wyróżnienia za przygotowywane potrawy. Bogata tradycja działalności tego koła przekłada się na aktywną działalność wśród młodszych mieszkanek okolicznych wsi, a także przekazywanie kolejnym pokoleniom lokalnych tradycji.
"Wisienki" mają swoją własną recepturę na tradycyjne pierogi.
Oto przepis na pierogi z kapustą kiszoną i borowikami według KGW Wiśniewka
Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.
Kapustę pokroić razem z boczkiem (by danie było postne, można pominąć boczek) i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?