Przepis na "puchową babkę"
Składniki
pół kg mąki, 7 dkg drożdży, szklanka mleka, 10 żłótek, 15 dkg cukru, 15 dkg masła, zapach rumowy lub kieliszek rumu, szczypta soli, 20 dkg rodzynek, otarta skórka cytrynowa
Wykonanie
Połowę mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć. Następnie przykryć i schłodzić. Dodać drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Ubite żółtka dodać do drożdżowego rozczynu, dosypać resztę mąki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Masło stopić i wlać do ciasta, dodać kieliszek rumu lub aromat rumowy i szczyptę soli. Kolejny raz wyrobić ciasto. Na końcu dodać sparzone rodzynki i skórkę otartą z cytryny. Ciasto przełożyć do formy, którą wcześniej należy wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Polukrować.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?