Spis treści
Ile jajek zjadają Polacy?
Jajka są bardzo często używane w kuchni polskiej. Są chętnie zjadane w najprostszej formie, czyli same - gotowane na twardo lub na miękko. Do przeciętnego spożycia należy doliczyć jednak również jajka, jako składnik ciast lub sałatek. Jak wynika ze statystyk, przeciętny Polak zjada ok. 160 jaj rocznie.
Jajka na twardo - przepisy
Jajka są niezwykle często wykorzystywane w kuchni polskiej. Często na stołach pojawiają się w formie gotowanej, podawane z rozmaitymi sosami. Garść inspiracji możecie zasięgnąć z materiału poniżej.
Równie często dodaje się je do sałatek na zimno. Najpopularniejszą jest oczywiście sałatka jarzynowa, czyli królowa każdych polskich świąt.
Świetnie smakują jednak również w innych połączeniach, np. w sałatce z tuńczykiem, z brokułem lub z kukurydzą.
Jak łatwo obrać jajka na twardo?
Obieranie świeżych jaj ugotowanych na twardo może stanowić spore wyzwanie. Im świeższe jajko, tym trudniej jest oddzielić od niego skorupkę. Całe szczęście istnieje kilka niezawodnych sposobów na to, aby szybko i gładko pozbyć się skorupki. Znajdziecie je w naszym materiale poniżej.
Jajka na twardo - czy są zdrowe?
Jajka niewątpliwie są smacznym i uniwersalnym składnikiem do wielu potraw. Czy jednak spożywanie ich jest dobre dla naszego organizmu? Sprawdźcie to klikając w galerię poniżej!

Kolejna dawka szczepionki już dostępna!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?