To dlatego warto jeść jajka na twardo. Zobacz, jakie są skutki jedzenia jajek na twardo. Wartości odżywcze i działanie

Redakcja
Wiele osób rezygnuje ze spożywania jajek obawiając się cholesterolu w żółtku. Jak jednak wynika z ostatnich badań, spożycie jajek nie wpływa w sposób znaczny na poziom złego cholesterolu. Podwyższają natomiast poziom dobrego cholesterolu.
Wiele osób rezygnuje ze spożywania jajek obawiając się cholesterolu w żółtku. Jak jednak wynika z ostatnich badań, spożycie jajek nie wpływa w sposób znaczny na poziom złego cholesterolu. Podwyższają natomiast poziom dobrego cholesterolu. pexels
Jajka to produkt, który bardzo często wykorzystujemy w naszej diecie. Zjadamy je w różnych postaciach, jednak jedną z najczęściej wykorzystywanych form przygotowania jest gotowanie jajek na twardo. Czy jedzenie tak przyrządzonych jaj jest zdrowe? Sprawdzamy!

Spis treści

Ile jajek zjadają Polacy?

Jajka są bardzo często używane w kuchni polskiej. Są chętnie zjadane w najprostszej formie, czyli same - gotowane na twardo lub na miękko. Do przeciętnego spożycia należy doliczyć jednak również jajka, jako składnik ciast lub sałatek. Jak wynika ze statystyk, przeciętny Polak zjada ok. 160 jaj rocznie.

Jajka na twardo - przepisy

Jajka są niezwykle często wykorzystywane w kuchni polskiej. Często na stołach pojawiają się w formie gotowanej, podawane z rozmaitymi sosami. Garść inspiracji możecie zasięgnąć z materiału poniżej.

Równie często dodaje się je do sałatek na zimno. Najpopularniejszą jest oczywiście sałatka jarzynowa, czyli królowa każdych polskich świąt.

Świetnie smakują jednak również w innych połączeniach, np. w sałatce z tuńczykiem, z brokułem lub z kukurydzą.

Jak łatwo obrać jajka na twardo?

Obieranie świeżych jaj ugotowanych na twardo może stanowić spore wyzwanie. Im świeższe jajko, tym trudniej jest oddzielić od niego skorupkę. Całe szczęście istnieje kilka niezawodnych sposobów na to, aby szybko i gładko pozbyć się skorupki. Znajdziecie je w naszym materiale poniżej.

Jajka na twardo - czy są zdrowe?

Jajka niewątpliwie są smacznym i uniwersalnym składnikiem do wielu potraw. Czy jednak spożywanie ich jest dobre dla naszego organizmu? Sprawdźcie to klikając w galerię poniżej!

Otwarcie Ośrodka Zdrowia w Rybnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dlatego warto jeść jajka na twardo. Zobacz, jakie są skutki jedzenia jajek na twardo. Wartości odżywcze i działanie - Dziennik Bałtycki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie