![Wielkanocny pasztet
Prezentujemy alternatywę dla...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d0/05/4f7c1b45ddc9f_o_large.jpg)
Najlepsze przepisy wielkanocne: żurek, mazurek, babka, pasztet, pascha, sernik. Sprawdzone przepisy
Wielkanocny pasztet Prezentujemy alternatywę dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu - pasztet jarski. Przepis poleca Aniela Prondzińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Kołdowie. Składniki: pięć jajek, 100 ml mleka, 100 ml śmietany, puszka zielonego groszku, łyżka ziarenek smaku, łyżka mąki ziemniaczanej, kostka bulionu warzyw, fasolka, kalafior, marchew, sól i pieprz Sposób przygotowania: Marchew pokroić w kostkę, kalafior na różyczki, fasolkę pociąć na kawałki. Warzywa gotować z kostką bulionową i szklanką wody przez 10-15 minut. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową. Mleko, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną i ziarenka smaku połączyć, doprawić pieprzem i solą, zalać warzywami. Przykryć formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 40 minut.