Spis treści
Papryka - co to za warzywo?
Papryka to rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Istnieje aż 37 gatunków papryki! Rośliny te pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej z terenów między północnym Meksykiem i północną Argentyną. Współcześnie są szeroko rozprzestrzenione w uprawie na całym świecie, a jako zdziczałe spotykane są w strefie międzyzwrotnikowej i w ciepłym klimacie umiarkowanym.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Szparagi w sklepach. Czy to już sezon na te warzywa? Ile kosztują? Jak rozpoznać świeże szparagi? Sprawdź
Owoce kilku gatunków wykorzystywane są jako przyprawy. W drugiej dekadzie XXI wieku mają 25% udziału w rynku przypraw! Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy C i kapsaicyny odpowiadającej za uczucie pieczenia. Poza wykorzystaniem kulinarnym uprawiane są również jako rośliny lecznicze i ozdobne. Uprawiane są od co najmniej 6000 lat.
Najpopularniejsze odmiany papryki
Papryki różnią się między sobą kształtem i kolorem. Wyróżniamy cztery najpopularniejsze kolory papryki:
- czerwona,
- pomarańczowa,
- żółta,
- zielona.
Papryka słodka i ostra
Papryki różnią się między sobą także smakiem. Istnieją odmiany słodkie oraz pikantne. Najostrzejsza papryka na świecie to Carolina Reaper - ma moc 1,57 mln SHU (skali Scoville`a). Dla porównania - czerwona papryka zawiera 0 SHU, ziarenka pieprzu 100 – 500 SHU, a papryczki jalapeno 2500 SHU. Jeśli używasz w kuchni ostrej papryki, pamiętaj, by nigdy nie dotykać rękami oczu, a warzywo kroić w rękawiczkach.
Dlaczego warto jeść paprykę?
- Papryka jest cennym źródłem witaminy C! Zawiera jej cztery razy więcej, niż cytryna. A witamina C świetnie wpływa na odporność.
- Warzywo to może także korzystnie wpływać na wzrok z powodu zawartości beta-karotenu i luteiny. Zmniejsza też stany zapalne.
- Zielona papryka to świetne źródło związków mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Pomoże zapobiec chorobom układu krążenia i obniżyć ciśnienie krwi.
- Obniża też ryzyko zawałów serca i udarów.
- Zawiera likopen, który pomaga zapobiegać nowotworom, między innymi raka szyjki macicy, raka pęcherza moczowego i trzustki.
- Kapsaicyna wspomaga krążenie.
- Krzem zawarty w papryce ma wpływ na porost włosów i paznokci.
- Kwas foliowy zawarty w papryce jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.
Papryka w kuchni
Paprykę warto też jeść, bo jest po prostu smaczna! Można jej używać jako zdrowej przekąski, przyprawy, dodatku warzywnego lub dania głównego (papryka świetnie nadaje się do nadziewania różnymi dodatkami i zapiekania jej w piekarniku). Smacznego!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?