Dyniowa kawa idealna na jesienne dni!
Choć "mała czarna" nigdy nie wychodzi z kuchennej mody, pojawia się coraz więcej kaw smakowych. Pumpkin spice latte od wielu lat pojawia się w kawiarniach, kiedy tylko pierwsze liście zaczynają opadać z drzew. Nic dziwnego - to połączenie kawy, która pobudza, z aromatycznymi przyprawami, dynią i pyszną mleczną pianką. Jeśli dołożycie do tego bitą śmietanę - nic więcej nie będzie wam potrzeba!
Nie ma chyba warzywa, które bardziej kojarzy się z jesienią, niż dynia. Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów w daniach na słodko, słono, a nawet - do kawy! Co będzie potrzebne do przygotowania pumpkin spice latte?
Pumpkin spice latte - przepis
Do przyrządzenia tej aromatycznej kawy potrzebne będą:
- świeżo zaparzone espresso,
- pół szklanki mleka skondensowanego lub miodu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta zmielonych goździków,
- szklanka pokrojonej w kostkę i obranej dyni,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- bita śmietana,
- 150 ml wody.
Jak zrobić pumpkin spice latte?
Wodę, dynię, przyprawy i wanilię umieść w garnku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut lub do miękkości dyni. Dodaj mleko skondensowane lub miód i zmiksuj. Do świeżo zaparzonej kawy (moc dostosuj do swoich upodobań smakowych) dodaj spienione mleko i dwie łyżki syropu. Możesz też zrobić kawę warstwową - do spienionego mleka dodaj kawę, a po ściance wlej syrop. Jeśli lubisz - kawę udekoruj bitą śmietaną.
Smacznego!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?