Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste racuchy na maślance na podwieczorek. Poznaj podstawowy przepis na apetyczne placuszki. Nie znam nikogo kto odmówi ich zjedzenia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowe racuchy na maślance bez drożdży nie potrzebują wyrastania. Dlatego ich smakiem możecie cieszyć się już po 30 minutach. Wystarczy przesiać suche składniki i dodać do nich maślankę wymieszaną z roztopionym masłem i jajkami. Warto przypomnieć, że te racuchy są bliskie smakowi amerykańskim pancakes podawanymi z syropem klonowym. Są tak dobre, że z pewnością weźmiecie dokładkę.

W skrócie

Domowe racuchy na maślance można zrobić w wersji z pokrojonymi jabłkami. Co więcej, w sezonie znakomicie sprawdzają się twarde gruszki. Takie racuszki to propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Często podaję je z pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, aby dodać im chrupiącego elementu. Jeżeli chcesz dodać więcej słodkiego smaku, to racuchy na maślance możesz polać płynnym miodem.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania racuchów na maślance

Widok z góry na racuchy na maślance na białym talerzu
Domowe racuchy na maślance to przysmak do zrobienia w 30 minut. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania racuchów. Anna Daniluk

Racuchy na maślance – prosty przepis na domowe placki

Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie ciasta + około 30 minut smażenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 20 g cukru,
  • 3 g soli,
  • 3 g sody oczyszczonej,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 450 g maślanki,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić racuchy na maślance?

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuściłam i odstawiłam do ostudzenia.
  2. W misce przesiałam suche składniki, czyli mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dosypałam cukier i sól.
  3. W drugim pojemniku połączyłam maślankę z jajkami i roztopionym masłem.
  4. Następnie do suchych składników dodałam wymieszaną maślankę z jajkiem i masłem.
  5. Wszystkie składniki wymieszałam na gęstą masę.
  6. Patelnię o grubym dnie rozgrzałam na średniej mocy palnika z olejem rzepakowym.
  7. Przy pomocy łyżki układałam porcje okrągłych placków i smażyłam na złoto z obu stron.
  8. Usmażone placki odsączyłam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  9. Racuchy na maślance są gotowe do podania.

Dodatki do racuchów na maślance

Placuszki można podawać na słodko i na słono. W Stanach Zjednoczonych racuchy na maślance podawane są z bekonem i sadzonym jajkiem. Można także podawać je ze słodko-kwaśną konfiturą np.: z czarnej porzeczki lub z musem jabłkowym. Puszyste racuchy na maślance można także podawać z własnoręcznie przygotowanym masłem orzechowym lub posmarować twarożkiem. Znakomicie sprawdzają się też sery takie jak ricotta lub mascarpone.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste racuchy na maślance na podwieczorek. Poznaj podstawowy przepis na apetyczne placuszki. Nie znam nikogo kto odmówi ich zjedzenia - Strona Kuchni

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto