Spis treści
Botwinka - co to za warzywo?
Botwinka, nazywana też botwiną lub boćwiną, to nic innego jak młode buraki ćwikłowe. Ponieważ są to nowalijki, można je spokojnie zjadać w całości. Pyszne są nie tylko korzenie, ale także łodygi, a nawet liście.
Młode liście buraka ćwikłowego zawierają więcej białka i soli mineralnych, niż korzenie. Korzeń z kolei zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
ZOBACZ TAKŻE: Jak zrobić jajko sadzone? Kluczem do sukcesu jest para wodna. Oto podstawowy przepis na usmażenie jajka
Sezon na botwinę - kiedy się zaczyna?
W Polsce sezon na boćwinę zaczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Nie trwa więc zbyt długo, dlatego tym bardziej warto korzystać i przyrządzać botwinę na różne sposoby. Świeże warzywo jest bardzo delikatne i nie potrzebuje zbyt dużej obróbki.
Botwina - przepisy
Botwinkę można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym jest zrobienie wiosennej sałatki z wykorzystaniem liści. Mają delikatniejszy smak niż same buraki i zawierają wiele cennych soli mineralnych.
CZYTAJ TEŻ: Wielkie kiszenie w Słupsku. Z Fundacją Progresja seniorzy w słoiki pakowali warzywa oraz... kwiaty stokrotek i rzepaku | ZDJĘCIA
Co jeszcze można przygotować z botwiny?
- Gotowana botwina świetnie nada się do zupy (na przykład barszczu z botwiny),
- Botwinkę można też upiec - będzie idealnym dodatkiem warzywnym do obiadu,
- Pokrojone łodygi lub korzenie mogą być składnikiem risotto,
- Warto też spróbować zapiekanki z wykorzystaniem boćwiny,
- Botwina idealnie nadaje się też do przetworów - można ją kisić lub pasteryzować i wykorzystać poza sezonem,
- Może być również składnikiem koktajli warzywnych,
- Dobrze nada się też jako dodatek na przykład do omleta,
- Botwina jest również składnikiem barszczu ukraińskiego,
- Liście botwiny można wykorzystać również do zrobienia gołąbków.
Botwina - warto ją jeść
Jak widać, możliwości wykorzystania botwiny jest wiele, dlatego warto z niej korzystać w kuchni. Jest nie tylko pyszna i delikatniejsza w smaku niż duże buraki, ale także zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Smacznego!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?